Реабілітаційний проект «Теплі долоні» для дітей, потерпілих від війни

Реабілітаційний проект «Теплі долоні» для дітей, потерпілих від війни
Реабілітаційний проект «Теплі долоні» для дітей, потерпілих від війни
  • 09 листопада 2022
  • 0
  • 95
  • 0

Реабілітація побудована на основних принципах адаптації до мирного життя та переведення модуля поведінки з стресового режиму в   соціально-стабільний. 

Усунення симптомів психо-емоційних розладів відбувається різними методами, серед яких змістовне місце посідають методи арт терапії.

Арт терапія  та психолого-емоційна реабілітація проходить як консультаційно так і практично в комплексі дієвих форм художніх занять.

Арт терапія має бути спрямована на створення нової когнітивної моделі життєдіяльності, афективну переоцінку травматичного досвіду, відновлення відчуття цінності власної особистості і здатності подальшого існування у світі. 

Мета арт терапії – допомога у звільненні від спогадів минулого, що переслідують, та інтерпретація наступних емоційних переживань як спогадів про травму, в активному та відповідальному включенні дитини у теперішнє. 

Для цього ій треба допомогти знову набути контроль над емоційними реакціями і знайти травматичній події, що відбулись, належне місце у загальній часовій перспективі свого життя та особистої історії. 

Ключовий момент арт терапії – інтеграція того чужого, неприйнятного, жахливого і незбагненного, що з ним відбулось, в його уявлення про себе. 

За допомогою образотворчих методів створити нове власне Я та трансформувати в нього сильний ресурс.

Методи арт терапіі повинні знижувати тривогу і відновлювати почуття особистісної цілісності та контролю над тим, що відбувається. 

Для проведення арт терапевтичної роботи з травмованими стресом дітьми, пропонується  як індивідуальна так і групова форми роботи. 

Найкраще працюють тривалі в часі 1-6 місяців комплексні методи візуалізації нових форм поведінки нової особистості. Формати можуть бути довільні: індивідуальні та групові, очні чи он-лайн. 

Найпоширеніші методи та прийоми в арт терапії при роботі з такими проблемами є пластика об’ємних форм ( глина, пластилін, тощо); кольоротерапія, живопис ( створення орнаментальної мандали, дерева життя...); графічні техніки малюнку зокрема комікси; колажування, в якому візуалізуються мрії та бажані цілі і відповідно до них будуються плани реалізації та стратегії досягнення мети. 

Також дієвими методами арт терапії є спонтанне та інтуїтивне малярство і створення на основі даної ілюстрації легенди, казки, історії. Часто і активно в арт терапії при даній роботі використовуються МАК (метафоричні асоціативні карти). 

Можуть окрім образів використовуватися і методи вираження емоції звуком чи рухом. Це також дієві методи зокрема групової терапії. 

В проекті « Теплі долоні» інтенсивної 10-ти денної  програми використовуються  найбільш популярні методи та прийоми практичних занять з арт терапії, а також духовний супровід, реабілітація засобами природного ресурсу, контакт з тваринами, іпотерапія, спорт.

https://www.youtube.com/watch?v=tixH53LZwp4