Відкриття виставки сакральних картин «Я захищав свій світ» ветеранів АТО відкрилася в Волинському музеі ікони

Відкриття виставки сакральних картин «Я захищав свій світ» ветеранів АТО відкрилася в Волинському музеі ікони
Відкриття виставки сакральних картин «Я захищав свій світ» ветеранів АТО відкрилася в Волинському музеі ікони
  • 28 травня 2016
  • 0
  • 984
  • 0

У Музеї Волинської ікони презентували сакральні картини учасників АТО. Хлопці малювали, проходячи реабілітацію у рамках проекту «Арт-Постріл».

99 сакральних картин, на яких зображено Бога, Ісуса Христа, ангелів, святих та Богородицю прикрашають виставкові зали поруч з давніми волинськими іконами. Ці картини намальовані ветеранами АТО та їхніми сім'ями на заняттях терапевтичного проекту.

Керівник проекту Тетяна Мялковська розповідає, що це надзвичайно глибокі роботи:

«Люди, які виконували ці картини - дорослі, їм 30, 40, 50 років. І останній раз вони тримали пензлики ще в школі, тому ми почали  з копій. Накладаючи копії на скло, хлопці повторювали контури, але вишуковували свої кольори. Можливо, щось трошки не зовсім рівне. Тому що після складних стресів на війні, після контузій, нерівно лінії лягають у хлопців трусяться руки. Це не погано, а навпаки дуже добре. Раніше художники навіть імітували трусіння руки, для того, щоб показати живість лінії. Бог під лінієчку світ не створював - все криве: і гори, і ріки. Малюймо криво - і це прекрасно», - сказала пані Тетяна.

Виставка має дві частини: перша - розпис по склі (копії ікон через скло), а друга - сакральні картини, але вже намальовані на дереві. Коли хлопці їх створювали, вони не тільки малювали, а й готували дошку до малювання, а це фізично складний процес.

«Це так би мовити трудотерапія. Ці сакральні картини вже авторські. Їх створення має дуже сильну і дуже глибоку історію, - розповідає керівник проекту Тетяна Мялковська.

Боєць Павло Ковальський, який намалював Ікону Святого Миколая, каже що дуже вдячний Тетяні Мялковській:

«Це народна творчість, бо ми ж не священики. Спочатку вибирали ікону, через скло малювали контури. Найважче давалися дрібні лінії, оскільки там дуже акуратні роботи, з яких ми перемальовували, а ще деколи нервові тіки бувають і руки трусяться, тому неідеальні лінії виходять. Ми дуже вдячні Тетяні, бо вона сама нас запросила, і постійно підтримувала. Були моменти, коли руки опускалися, але вона завжди знаходила слова підтримки».

Ікона Плащаниці, яку намалював Едвард Моравський зі своїм побратимом, дивувала присутніх майстерністю та красою.

«Вона складається з двох частин дерева, яке розколола блискавка на двоє. Андрій і Едвард - два крила, які створили один образ Ісуса. Для них - ця війня, як плащаниця. Пулі, фон мілітарі та Ісус намальовані хлопцями на одному полотні. Показано, як плащаниця зупинила, і допомогла воскреснути духом і почати нове життя, - розповідає Тетяна Мялковська.

Едвард каже, що труднощі були тільки у виборі теми: «Ми довго думали що намалювати, може церкву, може мир, може війну. Ми ж не художники, я от перший раз пензлика взяв у руки на терапії. Це лише 4-та робота».

Боєць Микола Трофимук, який пережив котел, написав «Тайну вечерю». На картині його побратими намальовані з ангелами-охоронцями.

Особливо майстерні картини Андрія Соломіна, бійця повітряних сил. Він намалював Святого Іллю - покровителя ВДВ, який летить поруч з парашутами з  українськими хлопцями і оберігає їх.

Після презентації робіт, всіх присутніх запросили переглянути фільм, знятий героями та волонтерами на арт-реабілітації, про те, як, малюючи, вони долали посттравматичний стресовий розлад.

Після перегляду Тетяна вручила подяки тим, хто допомагав хлопцям малювати.  Одною з них була головний лікар госпіталю ветеранів війни - Тетяна Масікова, яка з колегами створили відділення для реабілітації воїнів. Також подяки отримали присутні на відкритті виставки парафії різних церков.

Та найбільшу вдячність заслужили герої, які змогли пройти пекло війни, та створити світлі, надзвичайно щирі роботи. Витираючи сльози, керівник Музею Тетяна Єлісєєва, вручила бійцям подяки, книги про музей та маленькі іконки Чудотворної ікони Холмської Божої Матері.

На жаль, обласна влада нічим не допомогла проекту:

«Неодноразово ми зверталися за допомогою. Нам допомогли  організувати виставку «Миколай прийшов до нас». З обласної ради дали відмову, коли ми просили гроші на виїздні бригади, на матеріали, на каталоги, які потрібні, бо роботи дуже швидко розходяться. Зверталися за допомогою з приміщенням для виставки - обласна влада  нам відмовила. Представники управління культури до нас в гості не приходять. Це робота волонтерів», - розповіла керівник проекту.

Всі охочі можуть завітати до музею та навіть купити картини бійців, каже Тетяна: «В нас діє правило 50 на 50. Тобто, 50% від вартості  роботи йде бійцю, 50 - на розвиток майбутніх проектів».

 

Джерело: http://volyn.tabloyid.com/layf/lucki-uchasnyky-ato-namalyuvaly-99-ikon

 

Читайте також:

Єпископ Матфей відвідав виставку робіт бійців АТО

БІЙЦІ АТО У ЛУЦЬКУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ВЛАСНУ ВИСТАВКУ САКРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА